Glutaminok
GLUTAMIN
A glutamin egy feltételesen esszenciális aminosav, azaz bizonyos körülmények között szükségessé válik a pótlása. Ilyen körülmények a fokozott fizikai igénybevétel (edzések, versenyek), a diéta (fogyókúra, zsírégetés), az immunrendszer gyengülése és a betegségek. A glutamin alkotja az izomszövetek 60%-át, tehát ez a legnagyobb mennyiségben előforduló aminosav az izmokban. A hagyományos l-glutamin 70%-a elhasználódik az emésztőrendszerben, mivel a vékonybél sejtjei elsődlegesen a glutamint használják energiaigényük fedezésére. Ez egyrészt pozitív, mert így támogatjuk az emésztőrendszerünk egészségét, viszont a bevitt mennyiség alig 30%-a áll az izomszövetek rendelkezésére. Ennek megoldására a gyártók olyan formulákat találtak ki, melyek lehetővé teszik a táplálékkiegészítőkkel bevitt glutamin sokkal jobb, akár 100%-os hasznosulását is. Ezért mindenképpen érdemes olyan glutamin formulát választani melynek hasznosulása az izmok számára kedvezőbb, mint a sima l-glutaminé. A glutamin kiegészítők általában natúr ízben és por alakú kiszerelésben kerülnek forgalmazásba ízesítés nélkül. Íze nagyon gyengén, tényleg minimálisan kesernyés. Nem zavarja azokat sem, akik érzékenyek az ízekre.
A glutamin kiegészítés előnyei:
- nagymértékben csökkenti az izomvesztést (izommegtartás szempontjából a legfontosabb aminosav)
- támogatja az emésztőrendszer egészségét
- erősíti az immunrendszert
- segíti az izomépítést
- segíti visszatölteni a glikogénraktárakat